marți, 26 februarie 2008

România – simplitatea pierduta, album bilingv


Ernest Bernea

România – simplitatea pierdută. Fotografii document

Romania – Simplicity Lost. Document Photos

Traducerea prefeţei: Ioana Ieronim

Traducerea legendelor: Alistair Ian Blyth

A răsfoi un album de fotografii seamănă deseori cu gestul de a răscoli fără milă adevărul unor răni vechi.

Lucrul acesta e cu atât mai valabil cu cât pozele adunate între coperţile lui, deşi nu au nici o legătură directă cu viaţa ta personală, au în schimb o relaţie indirectă cu lumea în care trăieşti. Cu alte cuvinte, ceva trebuie să te lege de lumea pozelor pentru ca, plimbându-ţi privirea de la una la alta, să simţi cum, întorcând paginile, trăieşti o strângere de inimă.

Albumul de faţă este o ilustrare fidelă a acestui lucru. Îl străbaţi cu certitudinea că ceva în tine se chirceşte pe măsură ce înaintezi în răsfoirea lui. Cauza e una pe care o ştim cu toţii: timpul nu iartă, iar dacă nu iartă este pentru că nu mai poate fi dat înapoi, iar dacă nu mai poate fi dat înapoi înseamnă că lumea care a trecut odată cu el nu mai poate fi niciodată înviată.

marți, 12 februarie 2008

Doua carti noi



Mihail Kogălniceanu, Kostache Negruzzi

Carte de bucate boiereşti
200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti
Tipărite cu cheltuiala şi îngrijirea unei societăţi de iubitori de înaintirea şi strălucirea neamului românesc

Ediţia a VI‑a
Ediţie îngrijită de Rodica Pandele

În editura românească, cea dintâi carte de bucate rânduite pare să fie 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti, apărută la Iaşi în 1841, la Cantora Foii Săteşti, ai căror autori – bănuim boieri de rang – se disimulează sub iniţialele K. N. şi M. K., nu ştim dacă din sfiala debutantului în branşă sau din desconsiderare faţă de insolita lor cutezanţă ca bărbaţi. Dar cel puţin identitatea unuia dintre ei nu rămâne mult timp obscură concitadinilor amatori de lecturi, căci M(ihail) K(ogălniceanu) se recunoaşte cu neascuns panaş a fi unul din semnatari, „Prometeu manqué” – spune – ce „a publicat o carte care, răsturnând toate puterile aşezate, călcând în picioare toate pravilele primite de adunare şi de obiceiul pământului, are să facă o revoluţie straşnică în toată Moldova întru chipul de a face friganele şi găluşte”. Dar cu mult mai interesantă este precizarea (aproape cu iz profetic) care urmează, privitoare la soarta zisei cărţi, şi anume că aceasta le va aduce autorilor „cea mai mare reputaţie între bucătăriţe”, viitorimea recunoscându-le, fără doar şi poate, „numele de introducători ai artei culinare în Moldova”. (Rodica Pandele)

Mihai Pătru
Libia. Ghid turistic
Colecţia În jurul lumii

Libia este un spaţiu unde veţi găsi situri arheologice impresionante, oraşe antice greceşti şi romane de o rară frumuseţe: Sabrata, Cirene, Apollonia, Leptis Magna. Ţară în care deşertul întâlneşte marea, al cărei litoral, parţial neexplorat, este ideal pentru cei care caută linişte şi relaxare, Libia este un teritoriu demn de descoperit.
Acest ghid vă spune tot ce trebuie să ştiţi la plecarea spre Libia. Veţi găsi în el informaţii culturale şi istorice, sfaturi practice, hărţi.