miercuri, 14 mai 2008

Lumea vinurilor. Vinurile lumii de Mihai Macici


Volumul se adresează consumatorilor de vinuri, şi anume celor pe care i-am putea numi „oenofili”. Oenofilul este un prieten al vinului, nu în sensul de băutor, ci de cunoscător, de om care cunoaşte şi respectă vinul şi pe cei implicaţi în producerea lui.
Lucrarea are scopul de a face cunoscute vinurile, atât cele româneşti, cât şi marile vinuri ale lumii, şi de a-l îndruma pe consumator – pe oenofil, ca şi pe iubitorul necunoscător – prin minunata lume a vinurilor. Scrisă accesibil, dar de pe poziţia unor cunoştinţe solide, complete, cartea stabileşte clar reperele acestei lumi.

Mihai Macici, specialist de elită al oenologiei româneşti, a lucrat timp de peste 40 de ani în cercetarea viti-vinicolă de profil. Şi-a desfăşurat activitatea la Staţiunea de Cercetări Viticole Pietroasa şi la Institutul de Cercetări pentru Viticultură şi Vinificaţie Valea Călugărească, unde a îndeplinit funcţiile de director şi de director ştiinţific. Timp de 10 ani a fost secretar general al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului. A publicat 13 cărţi şi broşuri, 80 de lucrări ştiinţifice şi peste 150 de articole. În ultimii ani ai carierei sale a fost colaborator şi consilier al Oficiului Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri. Este membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. A fost şi a rămas un apărător al ideii de calitate a vinurilor, iniţiind măsuri şi propunând soluţii pentru realizarea acestui deziderat.

Viile, atât de legate de existenţa oamenilor de pretutindeni, au devenit ceva mai mult decât simple spaţii de interes economic – ele au fost dintotdeauna şi sunt locuri de reculegere şi regăsire, puncte de sprijin sufletesc. Omul intră în vie cu bucurie, smerenie şi nădejde. În ciuda miraculosului ei dar de a vegeta şi rodi chiar şi în cele mai grele condiţii, viţa de vie îi este recunoscătoare celui care o îngrijeşte şi îi răsplăteşte efortul dăruindu-i vinul, cea mai nobilă dintre băuturi. Nu există o alta care să se apropie mai mult decât vinul de condiţia unei opera de artă. Vinul nu e străin de tot ce înseamnă putere creatoare, imaginaţie, har şi elanuri. Se poate, desigur, trăi şi fără vin, dar în acest caz viaţa ar fi mai săracă şi mai lipsită de culoare.

Mihai Macici


Niciun comentariu: