Corey Robin face o analiză a fricii ca raison d'etre al regimurilor represive şi drept catalizator al progresului economic. În prima parte prezintă imaginea terorii, aşa cum apare ea la Thomas Hobbes, în Leviathanul şi Behemoth, la Montesquieu, în Scrisori persane şi Despre spiritul legilor, la Tocqueville, în Despre democraţie în America, la Hannah Arendt, în Eichmann la Ierusalim şi Originile totalitarismului. Cea de-a doua parte este dedicată fricii „în stil american" - mccarthyism, terorism, ignorarea problemelor muncitorilor –, concluzia fiind că acţiunile noastre vor fi în continuare condiţionate de frică, chiar dacă războiul împotriva terorismului va fi câştigat.
Frica este parte integrantă a condiţiei umane. E un sentiment primar care ne poate motiva să acţionam pentru prezervarea sinelui său care ne poate face să reacţionăm iraţional, punându-ne în pericol pe noi înşine, dar şi pe ceilalţi. Astfel, e normal că politica să se intereseze de modurile în care îi poate manipula pe indivizi insuflându-le frica.
Corey Robin a obţinut cu Frica. Istoria unei idei politice Premiul Best First Book in Political Theory, acordat de American Political Science Association. Cartea a fost publicată în 2004, la prestigioasa Editura Oxford University Press şi este deja tradusă în şase limbi. Corey Robin e profesor de ştiinţe politice la Brooklyn College şi la Graduate Center din cadrul City University of New York. Publică articole în The New York Times, The Washington Post, The London Review of Books şi American Political Science Review. Este autorul altor patru volume pe teme din domeniul ştiinţelor politice, Robin concentrându-şi atenţia pe studiul conservatorismului şi neoconservatorismului american contemporan. A studiat istoria la Princeton şi ştiintele politice la Yale.
Traducerea din limba engleză aparţine Doinei Jela şi lui Sorin Gherguţ.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu