joi, 16 decembrie 2010

"Jurnalul celebrei Smaranda Braescu", de Ana Maria Sireteanu si Tudor Sireteanu

Ana Maria Sireteanu si Tudor Sireteanu, stranepoti ai Smarandei Braescu, publica la editura Vremea jurnalele acesteia din 1935 si 1939-1940, alaturi de nenumarate fotografii si documente din arhiva familiei.

Volumul mai cuprinde o introducere semnata de autori si un tabel cronologic al celebrei parasutiste, ambele urmate de abstracte in limba engleza, un capitol de aprecieri la adresa membrei Escadrilei albe si o bibliografie si numeroase note si comentarii despre personalitati din aviatie,din viata social- politica sau diplomatie in perioada interbelica, referiri la locuri din Romania si Europa vizitate de campioana, sau evenimente deosebite in care a fost implicata, precum si date despre aerodromuri, fabrici si tipuri de avioane.

Smaranda Braescu a fost prima parasutista romanca cu brevet international obtinut in iulie 1928 in Germania. In 1931obtine recordul mondial feminin la salt cu parasuta, iar in 1932, recordul mondial absolut, la Sacramento, in SUA. Este prima aviatoare straina brevetata ca pilot pe celebrul aeroport Roosevelt Field, dupa absolvirea cursurilor unor faimoase scoli de pilotaj americane.


Niciun comentariu: