


Silvia Colfescu
Italia. Ghid turistic
T.J. MacGregor
Nevăzuţi, traducere de Silvia Colfescu
Doi tineri căsătoriţi acceptă să participe la un experiment secret al guvernului. Dar nu ştiu că li s-au spus multe minciuni şi că vor deveni victimele unui savant obsedat de un proiect nebunesc, care face experienţe pe oameni…
NU TE POATE RĂNI…
Când familia doctorului Townsend pleacă în excursie în parcul naţional Everglades, se aşteaptă la câteva zile plăcute de camping în sânul naturii. Iar când nimeresc peste un sat construit pe stâlpi, într-o lagună, Andy, Renie şi fiica lor Katie se bucură că au găsit un loc pitoresc şi confortabil. Dar singura fiinţă vie din sat e un câine, iar aşezarea pare că există în afara timpului. Curând, un bâzâit insuportabil îi năuceşte, aerul explodează într-o lumină orbitoare şi, când îşi vin în fire, cei trei Townsend fac o descoperire înfricoşătoare…
Iar acum au aflat prea multe. Singurul lucru pe care îl pot face este să lupte pentru supravieţuire, o luptă în care un pas greşit poate însemna o soartă mai rea decât moartea…
T.J. MacGregor a câştigat premiul Edgar pentru Nevăzuţi în 2003. Premiile Edgar Allan Poe („Edgar”) poartă numele marelui scriitor american ale cărui opere sunt dedicate misterului. Ele sunt decernate de Mystery Writers of America, cea mai importantă organizaţie a scriitorilor de literatură de gen din Statele Unite, fondată în 1945. Premiile se atribuie pentru excelenţă, de la Cel mai bun roman, Cea mai bună povestire şi Cea mai bună lucrare publicată în paperback, la non-fiction, televiziune şi film.
Lelia ZamaniComerţ şi loisir în vechiul Bucureşti
Lelia Zamani este licenţiată în istorie a Universităţii din Bucureşti (1991) şi a susţinut doctoratul în ştiinţe sociale (2007). Este muzeograf la Muzeul Municipiului Bucureşti din 1991. A mai publicat volumul Bucureştii în sărbătoare (editura Cartea de buzunar, 2003). A colaborat cu mai multe reviste de specialitate, în care a publicat studii şi articole privind istoria Bucureştiului, precum Etudes Roumaines et Aroumaines, Revista Arhivelor Statului şi anuarele editate de Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Naţional Cotroceni şi Muzeul Municipiului Bucureşti.
Volumul Comerţ şi loisir în vechiul Bucureşti al Leliei Zamani povesteşte legătura aproape insesizabilă dintre comerţ şi loisir. Hanurile au fost atât adevărate factorii comerciale sau manufacturiere, cât şi spaţii ale consumului şi recreerii. Lelia Zamani surprinde foarte delicatul fenomen al transformărilor comerciale, de la apropierea candidă şi familiară a Orientului balcanic la robusteţea şi rigurozitatea Occidentului, prin filtrul sensibil al loisirului.Adrian Majuru
Cartea abordează rolul important pe care l-au avut, la vremea lor, hanurile. Apărute în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, în strânsă legătură cu dezvoltarea economică, ele au reprezentat, pe lângă o cerinţă imperativă a comerţului bucureştean, şi locuri pline de culoare. Erau un amalgam de ziduri trainice, etnii şi mărfuri, nişte edificii care mult timp s-au contopit cu soarta oraşului, fiind parte şi sprijin în încercările la care natura şi oamenii au supus de-a lungul timpului aşezarea de pe malurile Dâmboviţei.
Lelia Zamani