marți, 13 noiembrie 2007

Înainte de Gaudeamus, trei noutăţi de la Vremea




Ceauşescu, critic literar
Ediţie, studiu introductiv şi note de Liviu Maliţa
Colecţia FID – Fapte, Idei, Documente

Cu o substanţială prefaţă reconstituind contextul ideologic, politic şi cultural, culegerea reuneşte stenogramele păstrate în Arhiva Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R. ale întâlnirilor lui Nicolae Ceauşescu cu scriitorii, la începutul revoluţiei sale culturale de după vizita în China şi Coreea: Stenograma vizitei tovarăşului Nicolae Ceauşescu la Casa Scriitorului din Mangalia de Nord (Neptun) 4 august 1971, Stenograma întîlnirii tovarăşului Nicolae Ceauşescu cu activul Uniunii Scriitorilor. 21 septembrie. 1971, Stenograma şedinţei cu membrii şi membrii supleanţi ai C.C. al P.C.R. de la Uniunea Scriitorilor din R.S. România. 4 februarie 1972, Stenograma întîlnirii tovarăşului Nicolae Ceauşescu cu conducerea Uniunii Scriitorilor, din ziua de 2 aprilie 1975.

Jeff Abbott
Panică, traducere de Ioana Mitea
Colecţia Roşu şi Negru

Viaţa realizatorului de filme documentare Evan Casher se schimbă brusc atunci când mama lui îi dă un telefon şi‑i cere să vină de urgenţă acasă. O găseşte omorâtă cu brutalitate şi reuşeşte cu greu să scape cu viaţă din mâinile ucigaşilor care‑l aşteaptă acolo. Trebuie apoi să se confrunte cu un grup de ucigaşi plătiţi care sunt permanent pe urmele lui şi nu se dau în lături de la nimic pentru a pune mâna pe nişte fişiere care conţin liste şi informaţii secrete.
Urmărit de aceştia şi fără să poată apela la ajutorul nimănui – nici al tatălui lui, nici al poliţiei, nici al iubitei lui, Evan se ascunde şi încearcă să afle adevărul despre trecutul său şi al familiei sale. Plin de personaje bine construite şi răsturnări de situaţie, Panică este un thriller alert şi emoţionant despre hotărârea unui tânăr de a avea din nou o viaţă normală.
Jeff Abbott s‑a născut în 1963 în Dallas, Texas. A fost nominalizat de trei ori la Edgar Poe Award şi de două ori la Anthony Award. Romanul Panică (2005) va sta la baza unui film produs de compania americană Weinstein Co.

Erlend Loe
naiv.super., traducere din limba norvegiană de Carmen Vioreanu
Colecţia Autori străini

naiv.super. e o poveste simplă despre lucruri foarte complicate.
Pesonajul principal, în vârstă de 25 de ani, are doi prieteni.
Un prieten bun şi unul prost.
Şi mai are un frate care nu e prea simpatic.
Când fratele îl bate la crocket, lumea lui se dărâmă.

Personajul principal începe să scrie liste. Şi cititorii ar trebui să facă acelaşi lucru. Să scrie această carte pe listă. Pe lista de cumpărături.”Erik Fosnes Hansen, „Aftenposten

Erlend Loe s-a născut în 1969 în Trondheim, Norvegia. Este romancier, traducător şi scenarist. A debutat în 1993 cu romanul Tatt av kvinnen. naiv. super. este al şaselea roman al său, dintr-o serie de 14 publicate până în prezent, şi a devenit best-seller în Norvegia şi multe alte ţări. Parlamentul European i-a înmânat în 2006 premiul „Prix Européen des Jeunes Lecteurs” pentru romanul naiv.super.

Niciun comentariu: