vineri, 24 octombrie 2008

In Bucuresti, fara adresa de Elisabeta Isanos



Elisabeta Isanos este nu doar o fina observatoare a Bucurestiului de azi, asa cum si cat ni s-a pastrat, ci si o talentata si sensibila povestitoare. Din harul amanuntului observat in timp ce bate orasul cu pasul, aduce sub ochii nostri un Bucuresti pe care nu il stiam posibil. Grabiti sa prindem metroul sau tramvaiul, pioni ai unui scenariu globalizant in continua multiplicare, nu suntem pregatiti sa primim darurile istorice, culturale si mitice ale orasului viu, pastrate in ciuda oricaror accidente naturale sau istorice. Autoarea se plimba In Bucuresti, fara adresa, pentru ca orasul – cu toate ale lui – ii este acasa. O acasa recuperata din preaplinul amintirii de copil cu radacini in alte zone istorice ale romanitatii, o acasa asumata cultural, mental, sufleteste, cu dedicatie, talent si acribie de istoric.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Antreprenoara Ionescu si succesul in afaceri
Gloria anilor ’30 a insemnat nu numai dezvoltarea spectaculoasa a arhitecturii orasului Bucuresti, supranumit ‘Micul Paris’. Intreprinderile mici si mijlocii abia rasarite, precum si breslele mestesugarilor si artistilor de tot felul, au atras ca un magnet mii de oameni din toate zonele tarii, capitala avand efervescenta unui oras european. Fara bani de la guvern si fara fonduri europene, societatea romaneasca a nascocit cele mai diverse meserii si apucaturi care s-au pastrat pana la aderarea noastra in UE. Cele mai vechi dintre meserii, existente de mii de ani, cea de plugar si de curva, aduceau venituri la bugetul tarii in mod distorsionat.
Ce era de facut?
Taranii oricum produceau grane pentru batranul continent, Romania fiind atunci granarul Europei. In schimb, infrastructura bordelurilor era doar un proiect pe asternut. Acest lucru, nu a oprit-o insa pe ‘Antreprenoara Ionescu’ sa-si deschida o afacere impreuna cu Miti Vasilescu. La Hotelul Minerva nr. 3 din Bucuresti, puteai sta de vorba cu Ioneasca in vederea eliberarii unui abonament. Cu cartea de abonament in buzunar, ‘Valabila la D-soara Miti Vasilescu’ plateai anticipat 50 lei.
‘Noaptea intreaga se socoteste 2 Numere. La mai multe numere se face rabat. Cu stima. Antreprenoara Ionescu.
Nota Bene: Duminica si sarbatori visitele se primesc dimineata din cauza aglomeratiei’.
Bugetul tarii era unul realist in acei ani, ‘2 Numere’ ale lu’ tanti Miti fiind in echilibru perfect cu chintalele de grau produse de taranul roman.
Iata un exemplu de succes in afaceri. Afaceri europene.