miercuri, 26 noiembrie 2008
Foarte gravă ameninţare la adresa moştenirii Irinei Nicolau şi a lui Horia Bernea
Istoria se repetă !
În urmă cu cîteva zile s-a încheiat controlul efectuat de o comisie a Ministerului Culturii şi Cultelor la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. In raportul final înaintat oficial cu această ocazie conducerii muzeului este formulat explicit „idealul” desfiinţării Muzeului Ţăranului Român:
„În condiţiile date, ideal ar fi ca, odată cu definitivarea lucrărilor de consolidare a clădirii, muzeul să fie pregătit cu o expoziţie permanentă nouă ca tematică, prin care să fie puse în valoare şi alte obiecte din patrimoniul extrem de valoros, de aproape 90000 de bunuri culturale mobile, al muzeului şi, bineînţeles, cu alt mobilier pentru expunere” (mobilier conceput de Horia Bernea special pentru această expunere şi în conformitate cu stilul acesteia – n.n.).
Urmează o serie întreagă de alte recomandări ferme de desfiinţare, de la Clubul Ţăranului Român la Tîrgul Ţăranului Român, care „prezintă riscul ca toate manifestările culturale iniţiate în curtea muzeului să vireze spre derizoriu”.
Considerăm acest act oficial al Ministerului Culturii şi Cultelor nu numai un afront la adresa unei instituţii culturale care a obţinut cea mai mare recunoaştere internaţională în domeniul său de activitate, dar şi o ameninţare directă a însăşi existenţei muzeului în forma sa actuală, care este aceea care l-a făcut faimos în ţară şi străinătate şi singura pe care o acceptăm ca legitimă.
În calitatea noastră de editori ai mai multor volume de texte inedite ale lui Ernest Bernea, părintele spiritual al proiectului (tatăl lui Horia Bernea, care a conceput muzeul în noul lui concept), ne manifestăm îngrijorarea în faţa acestei eventualităţi. Numeroase personalităţi şi instituţii conştiente de altfel de locul acestei instituţii muzeale în conştiinţa românilor şi-au exprimat indignarea faţă de absurda decizie. Care reprezintă totodată o sfidare la adresa originalităţii şi viziunii prin care au rămas în memoria românilor, Irina Nicolau şi Horia Bernea, creatori de şcoală în etnologie şi muzeografie, creatori ai MŢR-ului aşa cum îl ştim noi astăzi.
luni, 24 noiembrie 2008
Arevahar, de Paul Bogdan

Asasinatele din Badger's Drift

Indragitii eroi ai serialului Crimele din Midsomer, inspector sef Barnaby si detectivul Troy sunt personajele seriei de romane politiste cu acelasi nume, create de Caroline Graham. In aceasta prima carte a seriei, inspectorul si tanarul sau ajutor rezolva crimele misterioase, savarsite in linistitul Badger’s Drift (Vizuina bursucului). Numita „noua Agatha Christie”, Caroline Graham exceleaza in redarea atmosferei specific englezesti, dar si in mentinerea unui suspans nestirbit pana la sfarsitul romanului. O lectura captivanta.
marți, 18 noiembrie 2008
Gaudeamus 2008
luni, 17 noiembrie 2008
Siluete din familia Brătianu, de Nicolae I. Pillat

Astfel, frate al poetului Ion Pillat şi unchi al lui Dinu, romancier, eseist, critic literar, Nicolae Pillat realizează o serie de portrete ale persoanelor dragi lui, portrete ce emană o „atmosferă plină de dragoste, de solidaritate şi de unitate, ce a fost mereu caracteristică familiei” sale. Majoritatea portretelor îi prezintă pe membrii familiei Brătianu, din care provine mama autorului: bunicul I. C. Brătianu, unchii Ionel si Vintilă Brătianu. Sunt amintiri din copilăria petrecută în parte la Bucureşti, în parte la Florica, la Sinaia şi Miorcani, din adolescenţa de la Paris. Amintirea sărbătorilor si aniversărilor petrecute în familie. Fotografiile si scrisorile păstrate cu sfinţenie întregesc acest album de familie.
Doamne şi Domni la răspântii bucureştene, de Victoria Dragu Dimitriu

Autoarea unor fermecătoare cărţi despre Bucureşti şi locuitorii săi, Victoria Dragu Dimitriu semnează o nouă carte care pune în scenă bunici şi părinţi ai generaţiilor de astăzi, cu viaţa, sentimentele şi devenirea lor. Prin talent şi dragoste pentru Bucureşti, Victori Dragu Dimitriu reuşeşte, să prezinte cititorilor o lectură captivantă, contribuind în mod esenţial la conştientizarea rădăcinilor oraşului.
„Bucureştenii au nevoie de mitologie. Trecutul, pur si şimplu, nu este suficient de puternic ca să poată apără cetatea de prezentul ei. Îi mai trebuie duhul vieţilor trăite în veac, lumina şi conştiinţa lor de sine. În calea năvălirilor barbare, niciodată încheiate cu adevărat, iubirea, şoapta şi speranţa au fost întotdeauna cu mult mai puternice decât fortificaţiile, armele şi disperarea. Poate veţi găsi, în aceste pagini, în lumina trecutelor vieţi, câteva şoapte de iubire şi de speranţa pentru Bucureşti.” (Victoria Dragu Dimitriu)
Treptele bucuriei, Ernest Bernea

„Bucuria, ca şi tristeţea, este o stare des încercată de om fără ca din aceasta să nască o cunoaştere precisă a ei. Bucuria, în înţelesul obişnuit al cuvântului, este o stare interioară de satisfacţie care decurge din împlinirea unei dorinţe, din ducerea la bun sfârşit a unui lucru. Bucuria este în acest fel un rod al înfăptuirii în sensul voinţei noastre, ea este legată deci şi de libera voinţă. Omul nu se poate bucura de fapta sa dacă o execută prin constrângere.”
Aşa spune Ernest Bernea în deschiderea cărţii sale despre treptele bucuriei.
Bucuria, diferită de fericire sau plăcere, are mai multe trepte: bucuria de a fi în lume, de a cunoaşte, de a crea, de a fi împreună, ori bucuria purităţii şi a plenitudinii, trepte prezentate cu sensibilitate în eseurile din volumul de faţă.
Pentru sociologul, etnograful şi filozoful Ernest Bernea, „bucuria este o stare de înălţare şi împlinire a vieţii, ca o urmare firească a găsirii unui sens superior condiţiei omului.” Să căutăm deci „locul unde spiritul nostru ne scutură de poverile fondului subuman şi devine izvor de energie creatoare, locul unde putem urca toate treptele bucuriei.”
vineri, 14 noiembrie 2008
Gaudeamus 2008
Editura Vremea are plăcerea de a vă invita să vizitaţi STANDUL 47 PARTER în cadrul Târgului de carte GAUDEAMUS unde veţi putea afla despre noile apariţii în colecţiile editurii şi unde veţi putea asista la următoarele lansări:
Noutăţi în colecţia FID – Fapte, Idei, Documente
Sâmbătă 22 noiembrie ora 13.00
La standul editurii
Prezintă: Acad. Dinu C. Giurescu, Silvia Colfescu
Sâmbătă 22 noiembrie ora 13.30
La standul editurii
Participă: Dl. Mihai Şora, Acad. Dinu C. Giurescu, dna Ruxandra Garofeanu, scriitoarele Doina Jela, Victoria Dragu-Dimitriu, Elisabeta Isanos
Vineri 21 noiembrie ora 16.00
La standul editurii
Prezintă Silvia Colfescu
Târgul Gaudeamus are loc în Pavilionul central Romexpo.
Ne puteţi vizita:
miercuri 19 - vineri 21 noiembrie, între 11.00 şi 20.00
sâmbătă 22 noiembrie, între 10.00 şi 20.00
duminică 23 noiembrie, între 10.00 şi 16.00
Noutăţile editurii Vremea la acest târg sunt:
Siluete din familia Brătianu, de Nicolae Pillat
Doamne si Domni la răspântii bucureştene, de Victoria Dragu Dimitriu
Cândva la Băneasa, de Alexandru Grigorescu
În Bucureşti, fără adresă, de Elisabeta Isanos
Captivantul Bucureşti interbelic, de Graziella Doicescu
Colecţia FID
Intelectualitatea interbelică între tradiţionalism şi ortodoxie, Arşavir Acterian
Însemnările unui procuror sau Procuratura văzută din interior, de George Pavel Vuza
Treptele bucuriei, de Ernest Bernea
Colecţia Roşu şi Negru
Crimele din Badger’s Drift, de Caroline Graham
Orasul infernului, de Edward Lee
Colecţia Teatru
Arevahar, de Paul Bogdan
Colecţia Autori români
Curcubeul toamnei, de Grigore Olimp Ioan
Viaţa, ca o vizită, de Erast Călinescu
Colecţia Poesis
Albul miresei care se vedea în oglindă, de Aurelia Marin
Colecţia În jurul lumii
Ţara Sfântă. Israel, Palestina, Iordania, de Cristina Isvoranu
Vă aşteptăm!
miercuri, 12 noiembrie 2008
Autorii nostri, laureati ai Diplomelor de Excelenta pentru Jurnalism European
vineri, 7 noiembrie 2008
Captivantul Bucureşti interbelic, de Graziella Doicescu

Mai e ceva de spus despre Bucureştiul de odinioară? Desigur.
Nu ştim încă totul despre: frizeri şi frizerii, florăresele, ursarii, zlătarii, rudarii, simigerii, gogoşerii, cafegii şi castane coapte, grădinile de vară, cabarete şi baruri, modă, animaţia de pe Lipscani şi sumedenie de alte lucruri care nu încetează să ne fascineze.
Minuţios şi sistematic, autoarea îşi ordonează materia în jurul acestor teme, ca şi cum ar avea de construit un dicţionar, dar unul aparte, personal, fiindcă totul este văzut prin prisma amintirilor proprii.
joi, 6 noiembrie 2008
Planeta Bucuresti la Primaria Sectorului Doi
Iată câteva fotografii ce ilustreaza minunata atmosferă de la întâlnirea cu iubitorii Bucureştiului, găzduită de doamana Ruxandra Garofeanu.
Printrei ei: Mihai Şora, Tudor Octavian, Doina Jela, Victoria Dragu Dimitriu, Silvia Colfescu, Gh. Leahu, Cezara Mucenic, Doru Braia, Dan Ghelase, Lelia Zamani. Acriţa Irina Petrescu şi studenţii la actorie ne-au încântat cu lecturi din cărţile colecţiei „Planeta Bucureşti”.
Oraşul Infernului, de Edward Lee

Infernul este un oraş ce nu mai seamănă cu prăpastia de flăcări despre care am citit. De-a lungul mileniilor, Infernul a evoluat, transformându-se într-o metropolă aglomerată, cu zgârie-nori întunecaţi, cu străzi înţesate de lume, cu răul sistematizat, cu atrocitatea ca mod de viaţă. Cassie crede că ştie totul despre infern. Dar, când sora ei geamănă, Lissa, se sinucide, descoperă că poate să se ducaă în adevăratul infern.