marți, 31 martie 2009

Reacţiile faţă de Molvania


Încă de la apariţia în limba engleză, Molvania a iscat nenumărate controverse pe meleagurile noastre, iar recenziile pe marginea cartii s-au ţinut lanţ. Multe au apărut la vremea când cartea nu se tradusese încâ în română.

Căutaţi „Molvania” pe Google şi veţi găsi mii de linkuri, inclusiv spre pagina dedicată acestei ţări imaginare în Wikipedia.
O recenzie interesantă face Petru Negura, pe blogul său, ea fiind publicată şi în numărul 17 al revistei Punkt. Tot pe blog, Marius Ghenea arată cât de amuzantă e cartea, iar Ion Vaciu ne spune, încă din 2004, că acest ghid, scris „fără cel mai mic dispreţ pentru ţara şi locuitorii Molvaniei”, îi incită pe europeni să caute locurile şi oamenii care au fost sursa de inspiraţie pentru autori. Tot în 2004, cartea e prezentată de Delia Radu pe site-ul BBC România. Cronica din Observatorul Cultural e puţin mai acidă şi punctează asemănările dintre Molvania şi România.

Articole despre ediţia în limba română puteţi citi în Ziarul de duminică şi în Ziarul azi.

Vă invităm să citiţi avanpremiera din România literară pentru ca mai apoi să alergaţi spre librării în căutarea ghidului ce face haz de necaz.

Niciun comentariu: