marți, 2 iunie 2009

„Lasă zilei scârba ei” de Ştefan Dimitriu


Colecţia Autori Români se îmbogăţeşte cu un nou roman, Lasă zilei scârba ei, de Ştefan Dimitriu. Volumul a primit deja aprecieri din partea criticii:

Ştefan Dimitriu se dovedeşte un atent observator al vieţii sociale, care îşi temperează prin umor patetismul. Scrisul său se remarcă prin bun-gust şi credibilitate.

Alex ŞTEFĂNESCU


Ocolind comentariile fastidioase sau partizane, lăsând cititorului grija şi ispita judecării lor (a faptelor n.n.), el, personajul (lui Ştefan Dimitriu n.n.), e mai mult grefierul tribunalului în care procuror e realitatea cea adevărată iar judecător cititorul.

Laurenţiu ULICI


Caracteristica definitorie a scrisului lui Ştefan Dimitriu ni se pare a fi viziunea cinematografică a temei, stilul său având o deosebită putere de sugestie.

Mircea IORGULESCU


Existând în literatură de unul singur, adică fără să se revendice de la vreo şcoală sau de la vreun cenaclu, numele lui (al lui Ştefan Dimitriu n.n.) n-a avut circulaţia la care calitatea cărţilor sale îi dă dreptul.

Mihai UNGHEANU


Când se va scrie istoria acestor ani, romanul lui Ştefan Dimitriu va trebui luat în considerare ca document (...) (Scriitorul are) capacitatea de a construi o intrigă captivantă; talentul de a sugera psihologia personajului descriindu-i gesturile; harul de a inventa replica sugestivă; ştiinţa de a construi un prim-plan şi de a lumina dintr-un unghi neaşteptat caracterele; în fine, darul de a construi o mulţime de personaje de fundal, credibile, deşi spaţiul ce li se acordă e redus.

Roxana SORESCU

Niciun comentariu: