marți, 20 octombrie 2009

„Luptatorii din munti. Toma Arnautoiu. Grupul de la Nucsoara” de Ioana-Raluca Voicu-Arnautoiu

A aparut cea de-a doua editie, revazuta si adaugita, a volumului Luptatorii din munti. Toma Arnautoiu, Grupul de la Nucsoara. Documente ale anchetei, procesului, detentiei, de Ioana-Raluca Voicu-Arnautoiu.

Pe 19 mai 1959 s-au implinit 50 de ani de la condamna
rea la moarte a 16 oameni implicati in activitatea Grupului de rezistenta de la Nucsoara. Au fost executati în ziua de 19 iulie a aceluiasi an. Dintre cei executati, doar Toma si Petre Arnautoiu facusera parte din grup, ceilalti doar ii ajutasera. Totul a inceput in 1949, cand 16 oameni, din care 4 femei, au decis sa organizeze un grup de rezistentă anticomunista in munti. La prinderea grupului, in 1958, din grup mai ramasesera doar Toma si Petre Arnautoiu, Maria Plop, un copil de doi ani si Constantin Jubleanu, ucis in urma unei ultime confruntari.

Cartea cuprinde
aproape 900 de pagini de documente (interogatorii, sentinte, procese verbale, declaratii, sinteze informative ) si peste 40 de fotografii ale membrilor grupului si ale ascunzatorilor lor.

Volumul a fost premiat in 1998, la Salonul National de Carte.

Ioana-Raluca Voicu-Arnautoiu este conferentiar universitar dr. la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. A sustinut concerte si recitaluri in Romania, Italia, Germania, a imprimat pentru Radio Romania lucrari din repertoriul romanesc si universal. A sustinut la simpozioane de istorie recenta (Sighet, Pitesti) comunicari care au fost publicate in revistele 22, Memoria, Muzica, Romania libera.

Niciun comentariu: