vineri, 4 februarie 2011

Finalul cel mai dificil, supravietuirea

Cea mai recenta aparitie in colectia Arte este volumul Finalul cel mai dificil, supravietuirea, de Radu-Ilarion Munteanu - o colectie de texte despre o colectie de filme.

Cartea de fata este un regal si un rasfat pentru cinefil(i), dar si o lectura obligatorie, un neconventional - subiectiv, fara a fi restrictiv - curs de cinema pentru cine vrea sa se initieze in „misterele”, subtilitatile, rafinamentul celei de-a saptea arte. Chiar daca va fi sufocat de tehnica, cinematograful va supravietui in memoria colectiva prin astfel de spectatori, defel inocenti in demersul lor critic, precum Radu-Ilarion Munteanu.

Ioan-Pavel Azap

Privind retrospectiv, daca ni s-ar fi proiectat filmul cerandu-ni-se sa-i propunem un titlu, poate n-am fi gasit resurse de perspicacitate, dar titlul ce-l poarta e unicul posibil. Fragii salbatici condenseaza, metaforic, intreaga viata a eroului, implinit pe toate planurile, mai putin cel pentru care, poate, ar fi sacrificat totul. Dar mai inseamna si intrebarea daca ar fi meritat sacrificiul. Puritatea fragilor salbatici, genial sesizata de Ion Barbu (uite, fragi, tie dragi…) garanteaza impartial perfecta ambiguitate a raspunsului, pastrand filmul in atmosfera rarefiata a crestelor alpine. Fragii salbatici sunt pipa de opiu a lui Noodles, in cheie inversa, iar surasul enigmatic al ultimului prim plan din capodopera lui Leone e grimasa unchiului Isak trezit de fata din vis.

Radu-Ilarion Munteanu


Niciun comentariu: