joi, 1 septembrie 2011

"Liviu Ciulley - un reper", de Nicolae St. Noica

Toamna vine cu o noua surpriza in colectia Planeta Bucuresti - un album dedicat de Nicolae St. Noica vietii si operei unui mare inginer constructor roman, Liviu Ciulley.

Volumul a carui prefata este semnata de prof. univ. Mugur Isarescu, guvernatorul B.N.R., contine numeroase fotografii, desene, ilustratii.

Nascut in 1891, Liviu Ciulley a urmat Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele din Bucureşti, printre profesorii sai numarandu-se Anghel Saligny, Elie Radu, Ion Ionescu-Bizeţ, Grigore Cerkez, Alfons Saligny, Nicolae Cerkez.

Printre cele mai reprezentative cladiri la constructia carora a participat Liviu Ciulley se numara: Palatul Nou al Băncii Naţionale a României, Institutul de Cercetări Agronomice din Bucureşti, Clădirea Palatului CFR, Manastirea Casin si Biserica Sfantul Elefterie din Bucuresti.

"Cu totii trecem, adesea, pe strada Doamnei din Bucuresti si de fiecare data admiram cladirea impunatoare a Bancii Nationale a Romaniei, inaltata aici in centrul istoric al orasului.Ceva mai sus, pe B-dul Magheru, se afla o alta cladire remarcabila, prin institutia care functioneaza in ea, localul Teatrului Constantin Nottara.Putini dintre locuitorii orasului stiu ca datoreaza trainicia acestor constructii – care-i adapostesc de multe ori pe ei, dar si valori deosebite ale societatii noastre –, si siguranta lor la cutremur celui care a inteles sa le construiasca cu pricepere si suflet. L-am numit astfel pe ilustrul inginer constructor Liviu Ciulley, pe nedrept uitat.Ne facem de aceea o datorie din a readuce viata si opera sa in atentia generatiei tinere si a societatii noastre."

Nicolae St. Noica

Niciun comentariu: