luni, 2 aprilie 2012

Gheorghe Leahu - Bucuresti. Portret in acuarela

Autor: Gheorghe Leahu;
Titlu: Bucuresti. Portret in acuarela;

Ce poate face un bucurestean cand are timp liber? Ia la pas strazile istorice. Se plimba prin Cismigiu. Porneste in cautarea unor carti vechi pe la anticariatele din zona Universitatii sau viziteaza muzeele si galeriile de la Hanul cu Tei. Nici teatrele sau localurile neconventionale nu-l dezamagesc. Bucurestiul le are pe toate! Ce face unul dintre arhitectii rebeli, care a incercat sa apere cladirile de patrimoniu in perioada comunista ? Isi alege cu grija culorile si picteaza cele mai frumoase locuri din oras. Rezultatul final ? Bucuresti. Portret in acuarela.
Rasfoind albumul realizat de arhitectul Gheorghe Leahu, vei descoperi case vechi, strazi si hanuri incarcate de legende urbane. Totusi, nu acestea sunt personajele centrale in lucrarile sale. Adevaratul protagonist este ochiul privitorului, care adauga impresii, perceptii diferite si amintiri. Compozitiile sunt interpretate diferit, mai ales cand avem in fata un oras ‘furnicar’, inspirat de agitatia levantina si desavarsit de nostalgia celor intorsi de la Paris.
Arhitectura mi-a ascutit spiritul de observatie a mediului construit; cand merg pe jos sau cu automobilul, cu autobuzul sau tramvaiul, cercetez permanent orasul ca si cum l-as descoperi pentru prima oara. Prin fata mea defileaza cartiere, strazi si case, biserici, parcuri si statui, pe care le privesc ca la derularea unui film.
Compozitiile in acuarela readuc la viata si cotloanele unui Bucuresti uitat. Gheorghe Leahu aminteste, in cateva imagini, de constructiile daramate, aflate in apropierea zonei Uranus. Acuarelele sunt grupate in functie de zona in care se afla cladirile si casele prezentate. Sunt comori de care uitam ori de cate ori ne sare in ochi un Bucuresti mizer si pestrit, sufocat de povestile unor zone rau famate si de traficul haotic.
Uneori credem ca avem cea mai urata capitala din Europa si ignoram amintirile celor care au asistat la construirea unor edificii rafinate. Cladirile de patrimoniu mai amintesc de perioada in care Bucurestiul era Mecca unor mari arhitecti, pictori si artizani veniti din toata Europa. Portretele in acuarela ne amintesc de un oras iubit candva de locuitorii sai. Nu putini au fost cei goniti in perioada Holocaustului care s-au intors pentru a mai vedea o data Cismigiul, cladirile frumoase si curtea liceului. Prin ochii lui Gheorghe Leahu, Bucurestiul este locul unde s-au adunat cele mai frumoase elemente ale arhitecturii. Stilul brancovenesc, ornamentele specifice vechiului Constantinopol, admirate la Hanul lui Manuc, sunt completate de influentele venite de la Viena sau Paris.
Aveti prieteni in alte tari si iubiti Bucurestiul? Atunci le puteti face un cadou inedit. Descrierile care insotesc imaginile au fost traduse in limbile franceza, engleza si germana. Lectura sau, mai bine zis, acuarela placuta!
Puteti comanda online albumul Bucuresti. Portret in acuarela de pe site-ul editurii Vremea.
Articol postat de | 01. 04. 2012
Sursa: http://townportal.ro/carti/_comentator-adriana-gionea/gheorghe-leahu-bucuresti-portret-in-acuarela/
Autor: Gheorghe Leahu An aparitie: 2011
Titlu: Bucuresti. Portret in acuarela Pret: 40.50 RON
Nr. pagini: 214 Editura: Vremea

Niciun comentariu: