miercuri, 24 octombrie 2012

RECENZIE



Autor: Victoria Dragu-Dimitriu;
Titlu: Povestea unei familii din Bucuresti. Grecenii;

De fiecare data cand am citit o carte despre vechile familii din Bucuresti, harta orasului s-a refacut in mintea mea, casele, strazile, locurile unde se distrau, candva, strabunicii nostri si arterele aglomerate formand un puzzle ireal. Povestea marilor boieri veniti in Bucuresti este, de fapt, povestea unui oras de multe ori hulit, asa cum arata inaintea regimului comunist. S-a incercat demolarea trecutului “burghezo-mosieresc”, asa cum era numita mosternirea culturala incepand cu anii ’50, dar nimeni nu a reusit, din fericire, sa demoleze memoria intelectualilor din familiile pentru care faima, eleganta si bunastarea erau direct proportionale cu anii dedicati studiilor si implicarii civice. Pasionatii care abia asteapta noutatile din colectia dedicata Bucurestiului de altadata, asociaza numele doamnei Victoria Dragu-Dimitriu cu interviurile prin care vrea sa refaca istoria orasului, colectionand amintirile unor locuitori ce l-au iubit. In acest volum readuce la viata amintirile familiei Greceanu, de care se leaga povestile unor frumoase case din Bucuresti, unele pastrate si azi, pe Strada Spatarului, in zona Bisericii Armenesti si a Casei Melik (Muzeul “Pallady”).
In spatele unui oras dezvoltat stau amintirile intelectualilor, iar in spatele oricarui intelectual senin, a stat un oras plin de povesti, cand amuzante, cand triste. A fi bucurestean, azi, inseamna a fi considerat “marlan”, lipsit de bun-simt si de cultura, dar albumele personale si amintirile pastrate de istoricul Radu Greceanu si de sotia sa, arhitecta Eugenia Greceanu, restaureaza un vechi Bucuresti, oferit locuitorilor care se rusineaza cand nu vor sa vada decat mizeria si blocurile gri. Iti imaginezi cu greu acel Bucuresti unde a existat o implicare a familiilor bogate in constructia unor scoli sau aziluri destinate familiilor din mahalaua insalubra, de aceea povestea familiei Greceanu va scoate la iveala un Bucuresti al oamenilor educati, pentru care orasul reprezinta una dintre marile iubiri. Sunt familiile care au cheltuit averi pentru colectii de arta donate apoi muzeelor, pentru acte caritabile discrete si pentru modernizarea urbana.
Istoria Grecenilor se revarsa in ramificatii ajunse in toate zonele tarii, fiind legata prin relatii de rudenie sau de prietenie, de marile familii istorice, printre care se numara Cantacuzino, Kiseleff, Ghica sau Gradisteanu (din care face parte si Neagu Djuvara), dar nu trebuie sa eviti cartea daca nu ti-ai format memoria unui cronicar. Eugenia si Radu Greceanu iti ofera un manual de istorie alternativ, plin de personaje hazlii, intamplari amuzante din viata unei frumoase doamne care il atentioneaza pe regele Ferdinand I sa nu o mai calce in timpul valsului, ignorand protocolul, si de povesti despre marile familii boieresti, acuzate, pe nedrept, de grandomanie.
Urmarind evenimentele importante cuprinse in biografia sotilor Radu si Eugenia Greceanu, vei intelege mai usor transformarile si dramele Bucurestiului. La inceputul secolului XX, orasul era slefuit de marii arhitecti pentru a semana cu marile capitale din Europa, iar constructiile prin care avea sa devina Micul Paris nu au sters imaginea diversitatii. Detaliile unei estetici occidentale si culoarea orientala, care ii oferea un aer pitoresc, s-au armonizat perfect, alcatuind, apoi, cea mai frumoasa perioada a Bucurestiului, intre anul 1900 si finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Amintirile doamnei Eugenia Greceanu, arhitect implicat in conservarea edificiilor istorice dezvaluie lupta unor locuitori indragostiti de oras pentru a-i pastra casele, ignorand amenintarile si  planurile de evacuare cu scopul de a se construi acei giganti socialisti, monstruosi.
Grecenii au fost martori ai decaderii estetice a unui oras iubit, refuzand, in ciuda statutului de paria din cauza originii burgheze, neputinta. A incercat fiecare sa apere amintirile unui Bucuresti vechi prin fotografii, obiecte, interventii si donatii. Pentru cei care s-au nascut dupa construirea faimoasei Case a  Poporului, sotii Greceanu au pregatit si cateva relatari despre cartierul Uranus, plin de case vechi si de gradini, dar si de biserici importante din punct de vedere al arhitecturii, toate daramate pentru a fi celebrata victoria socialismului asupre memoriei. Urmasii familiilor implicate in construirea si dezvoltarea orasului de altadata au capatat o rana, mereu deschisa, in perioada comunista. Intelegand valoarea culturala a fiecarui coltisor uitat, au vazut cum erau distruse cele mai frumoase case, cum erau date uitarii opere si colectii de arta si cum locuitorii modesti s-au transformat, brusc, in niste refugiati dupa ce au fost daramate cartierele pitoresti.
In ciuda unor drame greu de suportat, urmasii familiei Greceanu si-au povestit mereu viata pastrand acea demnitate a lordului invatat sa nu se lamenteze cand pierde averile, sa nu-si etaleze casele si mosiile, pastrand, oriunde s-ar duce, albumele de familie si biblioteca. Grecenii au preferat sa-si puna la adapost cartile inaintea bunurilor necesare unei asa-zise vieti pragmatice. Au fost educati de mici sa nu regrete pierderile materiale, ci doar valoarea culturala a obiectelor furate de comunisti. In locul unor lacrimi, cititorii vor descoperi povestile care pot crea un film de epoca.
Intamplarile hazlii si imaginile alb-negru din memoria sotilor Greceanu restaureaza o lume in care au fost invatati ca nu pot lua cu ei, in cazul unui naufragiu social, decat educatia, fotografiile prietenilor dragi, loialitatea si rezistenta intelectualului care nu poate uita la comanda politica.

Puteti comanda online cartea Povestea unei familii din Bucuresti. Grecenii de pe site-ul editurii Vremea.
Articol postat de | 19. 10. 2012
Sursa: http://townportal.ro/carti/_comentator-adriana-gionea/victoria-dragu-dimitriu-povestea-unei-familii-din-bucuresti-grecenii/
Autor: Victoria Dragu-Dimitriu An aparitie: 2012
Titlu: Povestea unei familii din Bucuresti. Grecenii Pret: 27 RON
Nr. pagini: 304 Editura: Vremea

Niciun comentariu: