joi, 13 iunie 2013

Descendenţi condamnaţi - nouă apariţie în colecţia FID - Fapte, Idei, Documente




Descendenţi condamnaţi este una dintre acele cărţi utile şi salvatoare. Utilă pentru că ne aminteşte ce a însemnat totalitarismul comunist, ce teribile mutilări a adus el societăţii româneşti, vechilor elite şi destinelor individuale. Salvatoare, pentru că ne oferă amintiri şi percepţii personale care aruncă lumină asupra unei întregi epoci, cu victimele şi călăii ei, cu eroisme şi laşităţi, cu banalităţi şi revelaţii, pentru că ne facilitează accesul la memoria privată a unei familii istorice româneşti.
Cartea ne poartă de la evocările fermecătoare ale strămoşilor (boieri români şi nobili italieni), ale rudelor şi prietenilor, de la plimbările prin casele familiei sau pe străzile vechiului Bucureşti, până la relatarea celor mai groaznice avataruri prin care autoarea şi familia ei au trecut în timpul regimului comunist. Despina Skeletti-Budişteanu e parcă vegheată în permanenţă de figura paternă: odată cu arestarea juristului Radu Budişteanu începe calvarul unei familii, episod dramatic din martiriul unei întregi societăţi.
Existenţa mărturiei preţioase pe care o putem citi acum dovedeşte că totalitarismul comunist nu a reuşit să-i spulbere pe toţi acei descendenţi pe care i-a condamnat pe motive de „luptă de clasă”, Mulţi dintre urmaşii vechilor elite sunt astăzi printre noi, martori ai unor timpuri pe care nu avem voie să le uităm.
Despina Skeletti-Budişteanu ne oferă o carte scrisă cu sinceritate şi multă luciditate, o carte care ne ajută să ne amintim.
Filip-Lucian Iorga
 
Ultimele pagini ale cărţii înfăţişează, pe suport de hârtie specială, ilustraţii ce provin din arhiva Despinei Skeletti Budişteanu.



Pagini: 408
Format: 13 x 20
An apariţie: 2013
ISBN: 978-973-645-552-0
  
Volumul poate fi comandat aici: Editura Vremea

Niciun comentariu: