luni, 9 septembrie 2013

Recenzie - Un ID secret pentru amor concret, de Manu Pencea


Autor: Manu Pencea;
Titlu: Un ID secret pentru amor concret;
Necrutatoare cu visatorii, amuzanta, intepatoare. Asa poate fi descrisa vocea feminina care-si revarsa confesiunile in cartea lui Manu Pencea. Alunga nuantele rozalii, norisorii pufosi ai iluziei unui partener ideal, sparge cliseele din baloanele de sapun si din fereastra unui chat. Lasa, in schimb, impresii precum un dus rece despre viitorul unei relatii ajunse in gangul oboselii si al plafonarii, sau, uneori, in cel al escapadelor prin care se incearca, inutil, o resucitare a ceea ce s-a stins de multa vreme. Un ID secret pentru amor concret este compusa din cateva proze scurte care surprind fatetele relatiilor de cuplu aflate in criza, dar abordate prin folosirea umorului, chiar daca presarat cu (auto)ironii usturatoare.
Desi titlul iti da impresia c-ar fi vorba despre o carte adresata generatiei dependente de retelele de socializare, volumul isi poate gasi admiratori din aproape orice grup de varsta, atata vreme cat isi recunoaste propriile deziluzii si praguri de sus. Conditia esentiala pentru a rezona? Sa fi trecut macar o data prin experienta unei dezamagiri amoroase, sa se fi confruntat cu minciunile “frumoase”, cu identitati virtuale fabricate in fotografii atent selectate de timidul care se vrea un seducator abil sau cu tendinta de-a reanaliza trecutul cand prezentul devine apasator.
Camera unui camin din Grozavesti, in perioada in care se ascultau The Doors, Led Zeppelin sau Pink Floyd, cafeneaua unei intalniri dezastruoase cu nepotul anxios al sefei, discoteca improvizata in caminul cultural de la campie, unde barfele despre aventurile junelor cu militarii in termen se obtin printr-un ochi aruncat peste gard, metehnele narcisiste sau obsesiile unui parvenit cu viza de State au devenit subiectele unei carti pline de umor acolo unde tonul dramatic te-ar fi putut scufunda in butoiul tristetii si al prejudecatilor despre implicarea inegala a femeilor si a barbatilor in relatia de cuplu. Ar putea fi episoadele unui serial plin de replici efervescente bine alese despre formarea si destramarea cuplurilor in ziua de azi, la care se mai adauga un bonus: imagini de arhiva, alb-negru, dar la fel de atragatoare, ale unui cuplu format in perioada monarhiei, intr-un sat din Giurgiu. Fotografiile de epoca au in prim-plan figura unui barbat ce-a fentat indrazneala soldatilor sovietici la vedera consoartei, apoi mecanismele perverse ale colectivizarii, in fata carora a ramas tot boier, dar unul mai putin vocal.
Folosind jocuri de cuvinte ghiduse pentru a inchide un gand amar despre marile dezamagiri amoroase, Manu Pencea reuseste sa capteze acele imagini si episoade care (aproape) nu pot fi evitate in viata unui om ajuns in postura de partener intr-un cuplu. Totusi, mesajul desprins nu este nici pesimist, dar nici optimist, ci poarta franchetea seducatoare a femeii capabile de autoevaluari lucide, mereu presarate cu acel umor menit sa-i binedispuna audienta chiar si atunci cand iluziile sparte au zgomotul unui obiect greu, aruncat de la ultimul etaj al unui bloc-turn.
Indiferent de preferinte si alegeri literare, cartea lui Manu Pencea te invioreaza si te binedispune prin amestecul tonic de sarcasm inteligent, ironii si clisee rasturnate in parodii ce-au starnit hohote de ras in mijlocul unor pasaje care ti-ar aminti si de situatii mai putin vesele.
Puteti comanda online cartea Un ID secret pentru amor concret de pe site-ul Editurii Vremea.

Articol postat de | 06. 09. 2013
Sursa: townportal.ro  
Autor: Manu Pencea An aparitie: 2013
Titlu: Un ID secret pentru amor concret Pret: 13.5 RON
Nr. pagini: 96 Editura: Vremea

Niciun comentariu: