miercuri, 11 iunie 2014

Codruţ Constantinescu a obţinut premiul pentru eseu acordat de Biblioteca Municipală ,,Dr. C. I. Istrati" din Câmpina pentru volumul "Mirajul utopiei. Călătoriile în URSS: control şi propagandă" (Editura Vremea, 2013)

Codruţ Constantinescu, istoric, scriitor şi publicist, a obţinut premiul pentru eseu acordat de Biblioteca Municipală ,,Dr. C. I. Istrati" din Câmpina pentru volumul Mirajul utopiei. Călătoriile în URSS: control şi propagandă (Editura Vremea, 2013).
Juriul, din care au făcut parte Radu Voinescu, Lucian Chişu şi Vasile Spiridon, a apreciat „calitatea documentării şi claritatea discursivă în tratarea unui subiect insuficient explorat până acum în România”.

Mirajul utopiei a fascinat intelectualii de la Platon încoace. I-au căzut victime filozofi, regi, scriitori, ziarişti. O utopie a fost şi comunismul, o utopie şi întinderea URSS-istă care l-a pus în practică. Cartea lui Codruţ Constantinescu este o analiză a literaturii de călătorie în acest spaţiu, în perioada dintre cele două războaie mondiale, o analiză a raportului dintre cele două tendinţe  majore existente atunci, cea de relevare a adevărului şi cea de mistificare a realităţilor dure din URSS.
Serge de Chessin, Albert Londres, Édouard Herriot, Joseph Roth, Walter Benjamin, Paul Vaillant-Couturier, Panait Istrati, Theodore Dreiser, Dorothy Thompson, Hergé, Liam O'Flaherty, Pierre Dominique, Malcolm Muggeridge, Arthur Koestler, Alexandru Sahia, Romain Rolland, Louis-Ferdinand Céline, André Gide, Pierre Herbart, Lion Feuchtwanger, Léon Nicole, Constantin Virgil Gheorghiu, George Călinescu, John Steinbeck, Geo Bogza, Nina şi Jean Kéhayan, iată numele, mai mult sau mai puţin ilustre, ale celor care au crezut sau nu au crezut în utopia societăţii comuniste perfecte ilustrate de URSS, ale celor care i-au trecut graniţele în vizite mai lungi sau mai scurte, întorcându-se apoi pentru a scrie elogios, menţinând aşadar utopia, sau pentru a dezvălui adevărul, detronând-o. Lectura cărţii este o bună ocazie de a observa că nu numai sistemul sovietic „de fermecare” a fost vinovat de minciuna răspândită, ci mai ales oamenii de cultură occidentali.

Codruţ Constantinescu este istoric şi scriitor. A publicat volumele Hai-hui prin Occident (Editura Premier, Ploieşti, 2004), Studii irlandeze (Editura Institutului European, Iaşi, 2006), Enervări sau despre bucuria de a trăi în România (Editura Polirom, Iaşi, 2007 în colaborare cu Mirel Bănică), A trăi pentru a citi (Editura Karta-graphic, Ploieşti, 2008), În labirint sunt umbre şi lumini (Editura Vremea, Bucureşti 2011), Mirajul utopiei. Călătoriile în URSS: control şi propagandă (Editura Vremea, 2013). A publicat articole în numeroase publicaţii din România.
Volumul poate fi comandat în varianta tipărită pe site-ul editurii, http://www.elefant.ro/ebooks/publicistica-eseuri/mirajul-utopiei-calatoriile-in-urss-control-si-propaganda-212705.html şi în variantă electronică pe elefant.ro: http://www.elefant.ro/ebooks/publicistica-eseuri/mirajul-utopiei-calatoriile-in-urss-control-si-propaganda-212705.html

Un comentariu:

Marian Dula spunea...

Pentru exactitate: Premiul a fost acordat de BIBLIOTECA MUNICIPALA ,,Dr. C. I. ISTRATI", Campina.Activitatea s-a desfasurat la Casa Municipala de Cultura "Geo Bogza", Campina.