miercuri, 2 mai 2007

Noi apariţii în colecţiile FID şi Poesis

În colectia Fapte, Idei, Documente a aparut cel de-al saptelea volum de Contributii la istoria exilului românesc al lui Aurel Sergiu Marinescu, adevarata enciclopedie a fenomenului, care enumera si sintetizeaza mii de documente provenind din cele mai diverse surse, despre organizatiile, fundatiile, gruparile, publicatiile si întrunirile reprezentantilor românilor raspânditi pe toate continentele.

„Exilul", spune autorul, „nu a fost inclus (pâna în 1989-1990) în istoria tarii, desi a fost o continua prezenta româneasca, mai departe sau mai aproape de frontierele tarii; el a însemnat o existenta anormala prin separarea voita sau fortata de tara si popor. Prea putini si-au dat seama ca istoria exilului este o istorie româneasca ... "


Contributii la istoria exilului românesc este o lucrare indispensabila oricui îsi propune sa cerceteze exilul românesc de la jumatatea secolului XX si pâna azi.


În colectia Poesis a aparut volumul de poezii Si totusi, rodim al lui Traian Calin Uba.


„Volumul confirma un poet autentic", al carui „parcurs liric merge cumva alaturi sau chiar în alta directie decât cea a curentului majoritar (...) Traian Calin Uba urmeaza o cale proprie, definita si asumata printr-un program poetic clar si bine articulat, inclusiv sub aspectul discursului liric. Nici nu se poate altfel în lirica de idei; ea cere meditatie profunda si distilare a trairii la temperaturi înalte." Lucian Chisu

Niciun comentariu: