joi, 29 mai 2008

Noutăţi în Colecţia FID – Fapte, Idei, Documente






Doina Jela
O sută de zile cu Monica Lovinescu

Prin intermediul ultimelor interviuri, al fotografiilor inedite, al scrisorilor şi evocărilor, fragmentelor de dezbateri pe forumuri, ca şi al unor emoţionante pagini din jurnalul propriu, autoarea Telejurnalului de noapte (ediţia a II‑a, Vremea, 2006) realizează un portret plin de adevăr şi autenticitate al unei personalităţi devenite simbolul însuşi al rezistenţei româneşti la comunism. Cea mai cunoscută voce din cultura română – redusă la muţenie, sau constrânsă la deşănţat elogiu, vreme de aproape jumătate de secol –, pe care cititorul a avut rareori prilejul să o audă vorbind despre sine, capătă acum un chip de neuitat prin umor, omenie, căldură, tandreţe, suferinţă îndurată cu demnitate.

Flori Stănescu – Paul Goma. Dialog

Dialogul dintre Flori Stănescu şi Paul Goma a pornit din nevoia legitimă a istoricului de a descoperi, profesional şi profund uman, cauzele şi resursele unui moment-reper ce ar fi putut deveni crucial pentru istoria românilor. Dacă Mişcarea pentru drepturile omului, iniţiată de Paul Goma în 1977, după modelul Chartei 77 cehoslovace, ar fi cunoscut solidarităţi relevante, nu doar ca număr de adeziuni, ci, mai ales, ca asumare a cauzei de către intelectuali, cu siguranţă că racilele regimului ideologic n-ar mai devasta astăzi atât de schimonosit identitatea noastră.

Delia Budeanu
Live

Cunoscuta prezentatoare de televiziune Delia Budeanu revine în atenţia publicului, la 38 de ani după debutul la TVR, cu o carte autobiografică, în care a adunat amintirile deceniilor cenzurate din timpul regimului comunist. Povestea Deliei Budeanu este o mărturie importantă despre trecut, scrisă într‑un efort de readucere în prezent a unor lucruri teribile, a „anilor otrăviţi” de dinaintea schimbării, a speranţei şi apoi a „mecanismelor urii” puse în mişcare după revoluţie, într‑un proces dureros de exorcizare, efort de care i-a fost teamă, dar pe care a simţit că trebuie să-l facă înainte de a-şi relua, după zece ani de absenţă, munca în televiziune.

Daniel Focşa
Escadrila albă. O istorie subiectivă

În timpul celui de‑al Doilea Război Mondial, România a fost singura ţară combatantă care a dispus de o escadrilă sanitară compusă din avioane pilotate de femei. După sfârşitul războiului, aceste curajoase doamne au avut parte de ani grei de temniţă sau, în cel mai bun caz, de indiferenţă şi uitare. Lucrarea de faţă încearcă recuperarea memoriei Escadrilei Albe prin amintirile, complementare, ale ultimelor supravieţuitoare, Mariana Drăgescu şi Stela Huţan‑Palade, completate cu inedite documente de arhivă.

M. Fethullah Gülen
Nesfârşita Lumină. Profetul Mohamed

Culegere a cuvântărilor şi predicilor spontane ale onoratului Fethullah Gülen Hoca, cartea se constituie într‑o analiză şi o sinteză ale celor mai durabile spuse ale Profetului Mohamed, într‑o biografie filosofică a acestuia, expunere a conduitei de viaţă a „Stăpânului Lumilor, instruire a comportamentului prin morala divină şi îndreptar pentru călăuzitori şi învăţători, fiind în acelaşi timp un apel, care arată calea pe care o au de urmat propovăduitorii şi cei care cheamă spre credinţă.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Carte forte bune... Fericit