luni, 1 octombrie 2012

Săptămâna merelor coapte, de Su Anisa - o nouă carte în colecţia Autori români

 Volumul de povestiri Săptămâna merelor coapte, cuprinde 28 de povestiri.
Povestirile încearcă, într-un mod autentic, inocent şi ironic să ajungă la cititor descoperindu-i o lume a dorinţelor împlinite în moduri simbolice, a trecutului care poate reapărea subit, a neputinţei de a-l înţelege pe celălalt, uneori a cruzimii umane, a aşteptărilor zadarnice, sau a unor căutări exterioare a ceea ce nu există în propria persoană. Personajele au propriul lor mod de a vedea lucrurile şi de a acţiona, ceea ce duce la finaluri surprinzătoare. Totuşi,  fiecare personaj, fie el om, peşte, roşie sau curte, se sforţează să schimbe ceva sau măcar să înţeleagă ce i se întâmplă.
Pentru a vă ajuta să intraţi în lumea acestei cărţi, reproducem două texte scurte:
Dar ai ceva cu merele? Nu-ţi plac? E doar un joc, nu trebuie să te gândeşti la altceva, te bucuri de un gust bun, de o aromă, atât. El se fâstâcea, şi-a desprins din întâmplare mâna din a ei, oamenii aveau feţele înroşite şi vorbeau cu guri dulci, el le zâmbea şi refuza fiecare farfurie. Făcea şi ea acelaşi gest în urma lui, sperând să fie altfel în altă seară. N-au mai vorbit despre mere, venise să cunoască satul ei, oamenii cu care crescuse şi care o cunoşteau.

A ocolit satul, toată lumea dormea încă, a ajuns la marginea pieţei deşertice, nu era nicio mişcare, doar urme a ceea ce fusese cu o seară înainte, urme de mirosuri, urme de cuvinte, urme de paşi fugind, urme de roşeaţă pe faţa ei, bătea vântul printre mesele goale, bătea vântul în cuptorul răcit. Poate acum i-ar fi plăcut mai mult, poate nu s-ar mai fi speriat, poate ar trebui să-l cheme acum, dar n-avea curajul. Nu şi-au vorbit toată ziua, iar seara nu s-a îmbrăcat niciunul ca să coboare dealul, rămăsese geamul deschis şi i s-a părut că ajunge până în cameră aroma de mere coapte, s-a dus şi l-a închis.
  
Su Anisa
Autoarea s-a născut în 1980, în Bucureşti, a studiat Dreptul la Universitatea Bucureşti, şi, după un popas în avocatură,  presărat  cu stropi de înţelegere a ceea ce înseamnă numita profesie, s-a decis să-şi urmeze visul de a fi scriitoare. Între vis şi realitate apar mereu, ca în basme, multe impedimente, de felurite naturi, dar apariţia acestei cărţi înseamnă o primă treaptă spre împlinirea visului ei.


Pagini: 232
Format: 13 x 20
An apariţie: 2012
ISBN: 978-973-645-488-2
Volumul poate fi comandat aici: Editura Vremea 


 

Niciun comentariu: