miercuri, 9 mai 2007

A doua ediţie a romanului Zbor spre libertate al Piei Pillat Edwards

Editura Vremea prezinta editia de doua a romanului Zbor spre libertate de Pia Pillat-Edwards, completat cu Scrieri din Exil.


Traducere din limba engleza de Mariana Net Prezentare si îngrijire de Monica Pillat


Dupa publicarea în octombrie 2006 a romanului Zbor spre libertate, aparut pentru prima oara în limba româna, Editura Vremea îl completeaza, în aceasta a doua editie, cu trei articole anticomuniste ale Piei Pillat (casatorita în acea perioada cu Mihai Farcasanu): Adevaratul glas, Stari din RePeRe si Însemnatatea actului de la 24 ianuarie – închinat zilei istorice a Unirii Principatelor Române si a descatusarii nationale, cu o Poveste de Craciun, cu poemele Craciun (poem recitat la Serbarea Româneasca din New York în 1952), Pasii dusi si Pamântul. Textele mentionate, cu exceptia poemelor, au fost difuzate la Vocea Americii, între anii 1951-1953, epoca în care Pia si Mihai Farcasanu lucrau la postul de radio Europa libera din New York. De asemenea, cu documentarea ulterioara care i-au fost pusa la dispozitie de Ivor Porter si de Pia Bader (nepoata lui Mihai Farcasanu), Monica Pillat a corectat unele erori privitoare la numele adevarate ale câtorva personaje din Zbor spre libertate.


Pentru edificarea cititorilor asupra perioadei care a urmat dupa evadarea celor doi soti, este inclusa în volum evocarea Corneliei Pillat, În amintirea lui Mihai Farcasanu, aparuta în Revista "22", din 30 dec. 1997. Personalitatea lui Mihai Farcasanu apare impresionant conturata în cele 2 poeme, Vis si Poezie II din 1945, precum si în cele 30 de scrisori adresate Piei între anii 1947-1966, cuprinse în Addenda. Aceste documente sunt revelatoare pentru destinul politic si personal al celui pe care Pia îl salvase de la moarte, organizând riscanta fuga în exil, în 1946. Din nou, pretioasele informatii furnizate de Ivor Porter, Pia Bader si Domnica Bottea au ajutat-o pe Monica Pillat sa identifice unele nume mentionate în textele lui Mihai Farcasanu. În Addenda mai figureaza doua scrisori ale Piei, una din 15 aprilie 1955, adresata prietenei sale Madeleine Lipatti, si alta, din 2 decembrie 1964, adresata lui Mihai Farcasanu, precum si o scrisoare din 17 aug. 1979 a lui Nicu Farcasanu, fratele lui Mihai, adresata Piei. Aceste scrisori înfatiseaza dramaticele meandre ale unei iubiri care a dainuit în ciuda divortului si vicisitudinilor unor timpuri adverse.

Niciun comentariu: